Wat is het verschil tussen Podotherapie en Podologie?

Podotherapie staat vernoemd in de Wet BIG (die sinds 1997 bestaat) en is daarmee een wettelijk erkend en beschermd beroep (geregeld volgens artikel 34). Dat betekent onder andere dat alleen degenen die zijn afgestudeerd aan een HBO-opleiding tot Podotherapeut zich ook daadwerkelijk Podotherapeut mogen noemen. Een Podoloog kan een gedegen opleiding/cursus hebben gevolgd. Echter, doordat het beroep geen officiële regelgeving kent kan iedereen zich podoloog/ podokinesioloog/ of podoörthesioloog noemen.

Wanneer ben ik van mijn klachten af?

Het verdwijnen van de klachten is afhankelijk van onder andere de oorzaak van de klacht, de mate van standafwijking, de conditie van de patiënt, de duur van de klachten (voor aanvang van de therapie) en de mate van belasting. Kortom, het is moeilijk concreet te zijn over genezing in het algemeen. Maar bij het merendeel van de patiënten zijn de klachten na een aantal weken verdwenen.Het verdwijnen van de klachten is afhankelijk van onder andere de oorzaak van de klacht, de mate van standafwijking, de conditie van de patiënt, de duur van de klachten (voor aanvang van de therapie) en de mate van belasting. Kortom, het is moeilijk concreet te zijn over genezing in het algemeen. Maar bij het merendeel van de patiënten zijn de klachten na een aantal weken verdwenen.

Wat kost het?

De kosten van Podotherapeutische behandeling zijn in heel Nederland ongeveer gelijk. Wat het meeste voorkomt is een combinatie van een uitgebreid onderzoek, een paar podotherapeutische zolen en een instructieconsult. Het totaal bedrag van deze combinatie is ongeveer € 160,-. Zie voor een uitgebreider overzicht van vergoedingen door ziektekostenverzekeraars op de pagina: Verwijzingen en vergoedingen

Wat vergoedt mijn verzekering?

De vergoedingen per verzekering zijn verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden 50% tot 100%. Voor een uitgebreid overzicht zie Verwijzingen en vergoedingen.

Hoe lang gaan mijn podotherapeutische zolen mee?

In principe kunt u heel lang prettig blijven lopen op uw zolen en blijven ze er (bij goed gebruik) goed uit zien. Echter, uit onderzoek is gebleken dat zelfs bij gebruik van de beste materialen de effectiviteit van de correctie vermindert na 1,5-2 jaar gebruik van de zolen.

Worden mijn voeten lui door het dragen van podotherapeutische zolen?

Wanneer de holtes onder de voet volledig worden opgevuld door een zool zullen de spieren in de voet niet worden gestimuleerd om de stand van de voeten te corrigeren. De podotherapeutische zool is bedoeld om de stand van de voeten te corrigeren waardoor spierwerking vereist is. De spieren die aanhechten op de voet ( en dus de voeten zelf) worden dus niet lui.

Is een Podoloog een dokter?

Nee, een RegisterPodoloog is, net als een podotherapeut, fysiotherapeut of logopedist, een paramedicus en heeft daartoe een HBO-opleiding gevolgd.

038-3327 666

Contact met Podotherapie en Podologie Metselaar

Podotherapie en Podologie Metselaar
Lovinkstraat 39
8265 BS Kampen

Vragen?