Kindervoeten

Bij een kind dat gaat staan en dus probeert te lopen zien we vaak O-benen. Daarnaast zijn de voetzolen naar elkaar toegedraaid. Bij de eerste pogingen bieden de voetjes in deze stand nog onvoldoende stabiliteit.

Voettherapieën en behandelwijzen

In de praktijk betekent dat veel vallen en opstaan. De eerste stapjes zijn er de oorzaak van dat het lichaamsgewicht geheel op de voetjes gaat drukken met als gevolg dat deze vlak op de grond staan. In eerste instantie ontstaat er een knikvoet (pes valgus) met O-benen (genu vara)

Tot ongeveer het derde levensjaar heeft het kind O-benen, platte voeten en hielbeen (valgus van de calcaneus). Hierna ontwikkelen zich X-benen en hielbeen. Daarna wordt het langzaam minder en door de ontwikkeling van spieren en banden worden de voetbogen zichtbaar. Tussen het 9e en 12e levensjaar ontwikkelt zich de volwassen voet. De voetbogen worden nu in stand gehouden door de vorm van de zogeheten ossale elementen, de bandstructuren in de voet, waarbij de spieren slechts een ondersteunende functie vervullen.

Bij de kindervoet in ontwikkeling is er een grote rol voor de voetspieren weggelegd. Een bewijs hiervoor kan men vinden in de valgiteit van de calcaneus welke gemeten wordt in graden. Als de meting in de ochtend gedaan wordt dan is het kind goed uitgerust en zal de "afwijking" minder zijn dan 's avonds. Bij podopraktijk Kampen worden alle noodzakelijke biomechanische metingen gedaan aan de voet en word er een scan van de voet gemaakt. Deze gegevens worden in een computer opgeslagen waarna ze bij iedere controle vergeleken kunnen worden om zo de vooruitgang te registreren.De voeten van kinderen worden alleen gecorrigeerd indien er klachten zijn of als de afwijking dusdanig is dat het lichaam zelf niet meer in staat is deze te corrigeren. In veel gevallen zal er met oefeningen en gedegen schoenen voldoende bereikt kunnen worden.
038-3327 666

Contact met Podotherapie en Podologie Metselaar

Podotherapie en Podologie Metselaar
Lovinkstraat 39
8265 BS Kampen

Vragen?